Nieuws

Gepubliceerd: vrijdag 26 oktober 2018

E10, E5... wat nu met je oude Alfa?

 

Tanken 3

 

De KNAC krijgt regelmatig vragen over brandstof voor klassieke auto’s. In vrijwel alle gevallen gaat het daarbij om benzine, omdat nagenoeg alle klassieke auto’s een benzinemotor hebben. Daarom gaan we in dit artikel specifiek in op benzine voor klassiekers.

Veel benzinemotoren in klassieke auto’s zijn ontwikkeld om te rijden op loodhoudende benzine. Die loodhoudende benzine is al sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw verboden, niet alleen omdat het giftig is, maar ook omdat lood neerslaat in de katalysator van een moderne auto, waardoor die zijn werking verliest. Benzines met loodvervanger zijn slechts mondjesmaat verkrijgbaar. Maar oudere motoren kunnen soms niet zonder lood of een loodvervanger omdat anders de niet-geharde klepzittingen van oude motoren beschadigen. Lood zat trouwens vooral in benzine om het octaangetal te verhogen, maar daarvoor zijn er inmiddels andere toevoegingen. Wie zelf een loodvervanger aan de benzine wil toevoegen heeft de keuze uit vele toevoegingen.

Of uw klassieker benzine met een hoog octaangetal nodig heeft, is meestal goed op te zoeken in het instructieboekje (indien nog aanwezig) of anders is er in literatuur wel wat over te vinden. Nederland heeft bovendien veel goede klassiekerbedrijven en goede merkenclubs die daarover kunnen adviseren.

Bio-ethanol

Het probleem waar klassieke auto’s vandaag de dag vooral last van hebben – en dat gaat nog erger worden – is de toevoeging van bio-ethanol aan benzine. Sinds enkele jaren wordt er aan Euro 95 bio-ethanol toegevoegd omdat deze brandstof de CO2-uitstoot bij de bron vermindert. Bij de groei van de planten waaruit deze bio-ethanol wordt vervaardigd wordt immers CO2 door die planten opgenomen. Bij het verbranden van bio-ethanol komt de CO2 weer vrij.

Het percentage van bijgemengde bio-ethanol in Euro 95 bedroeg in ons land tot voor kort maximaal 5 procent, maar dat gaat vanwege Europese richtlijnen stijgen naar maximaal 10 procent. Vandaar dat deze benzine op alle pompen in Europa op  termijn de nieuwe aanduiding E10 in een cirkeltje krijgt. Het betekent doodgewoon dat er tot 10 procent bio-ethanol kan zijn bijgemengd (meestal is dat ook zo). Uiteindelijk zal dat percentage verplicht 10 procent worden in 2020, want de landen in de EU hebben met elkaar afgesproken dat in 2020 minimaal 10 procent van de brandstof in het vervoer uit alternatieve brandstoffen moet bestaan.

Bio-ethanol is niet goed voor oude motoren. Grofweg kun je stellen dat motoren in auto’s van voor 2000 er niet goed tegen kunnen. Het materiaal waarvan de pakkingen zijn gemaakt, verschillende rubber onderdelen (slangen en membranen) en kurk en zink kunnen beschadigen door bio-ethanol. Hoe ouder de auto, hoe groter de kans op schade en problemen.

Brandstoftoevoeging

Veel eigenaren van klassieke auto’s tanken om problemen te voorkomen met bio-ethanol Super loodvrij 98 of een ander benzine met een hoog octaangetal (98 of hoger), maar alleen de aanduiding super of 98 octaan is geen garantie dat een benzine ethanolvrij is. De KNAC heeft brandstofmaat-schappijen gevraagd of ze nog benzine leveren die vrij is van bio-ethanol en dat blijken er nog drie te zijn. In alfabetische volgorde zijn dat BP Ultimate (98 octaan), Firezone Competition 102 (102 octaan) en Shell V-Power (98 octaan). Volgens Firezone zal dat nog lang zo blijven, omdat deze speciale benzines niet onder de richtlijnen vallen van de EU. 

Wie in zijn omgeving geen tankstation kan vinden dat ethanolvrije benzine verkoopt, kan een speciaal middel toevoegen aan de benzine dat de schadelijke effecten van bio-ethanol opheft. De KNAC biedt in haar webshop ook een middel aan dat de schadelijke effecten van bio-ethanol opheft en tevens als loodvervanger dient. Daarnaast is in de webshop een toevoeging te bestellen die de tank en het brandstofsysteem beschermt tijdens de winterstalling. De bio-ethanol in de benzine trekt namelijk water aan en dat kan roest veroorzaken in de benzinetank en schade veroorzaken in het brandstofsysteem. 

Bron: Knac, 26 oktober 2018

Gepubliceerd: donderdag 28 januari 2016

Het Alfa Romeo sprookjesboek van Sergio Machionne

Vandaag 28 februari heeft de grote baas van Fiat weer van zich laten horen. Sergio Marchionne heeft namelijk besloten om 6 van de nieuwe achterwiel aangedreven modellen van Alfa Romeo pas vanaf medio 2017 over een tijdsbestek tot 2020 uit de pijplijn te laten komen. Dit jaar is het enkel de beurt aan de Giulia en begin volgend jaar mag de D-segment SUV pas aftrappen. Vervolgens gaan we richting 2018 en zien we op een rij een E-segment topmodel, nog 2 SUV’s (mogelijk een C- en E-segment model), 2 specialty modellen (coupé en spider) en een hatchback verschijnen. De vertraging heeft volgens FCA vooral met een uitgestelde introductie van Alfa Romeo op de Chinese markt te maken. Maar in deze context stipte men ook aan dat er nog keihard gewerkt moet worden aan een goed verkoopnetwerk. Over productieaantallen werd (bewust) niet gerept. Ik voorspel zomaar dat we jaarlijks een update krijgen en dat het telkens weer een tikkie opschuift. Wel jammer van de Spider modellen, die staan wel erg ver achteraan in de rij. 

 

FCA target

Gepubliceerd: maandag 01 juni 2015

Reclame

Dit youtube linke geeft je een bijzondere kijk op Alfa Romeo

https://youtu.be/IwbEdFIp83M

 

Gepubliceerd: maandag 14 december 2015

Weer uitstel, Spider pas in 2020?

Alfa Romeo staat aan de vooravond van een heus productoffensief. Tegen 2018 zal het merk 8 nieuwe modellen lanceren. Tenminste, dat was het plan.

Maar uit een nieuw, officieel document blijkt dat de introductie van die nieuwe Alfa’s twee jaar opschuift tot 2020. Alweer. De Giulia is de eerste nieuwe Alfa Romeo. Die hoorde volgens de eerste beloftes van het merk al lang leverbaar te zijn, maar arriveert pas voor de zomer van 2016 bij de dealer. De andere modellen zijn twee SUV's (met de codenamen Tipo 949 en Tipo 962), gevolgd door een BMW 5-Reeks-rivaal (Tipo 961), daarna zou het de beurt zijn aan een spider en een coupé gevolgd door 2 compacte modellen (waarvan één de vervanger wordt van de Giulietta die tegen die tijd alweer 10 jaar op de markt zal zijn).

Op naar 400.000 stuks per jaar

De door meer en meer mensen met achterdocht bekeken Fiat-baas Marchionne blijft bij z’n voorspelling dat de verkoop van Alfa Romeo zal stijgen van de huidige, erg povere 80.000 stuks op jaarbasis (niet eens genoeg om één moderne autofabriek draaiende te houden) naar 400.000 wanneer het plan is uitgevoerd. (Bron: auto55.be)

Gepubliceerd: donderdag 09 april 2015

Nieuwe motoren voor Alfa Romeo

Alfa Romeo in the upcoming models will install two new types of engines that will be manufactured at the plant Termoli. Details about future operating units were not disclosed, but from FIAT Chrysler Automobiles (FCA) announced that it is about a modern powerful four-cylinder and new engine with 6 cylinders.

 

Alfa Romeo Announces Two New Engines 01

 

The more powerful V6 engine will be a Ferrari-Derived, specially developed for Alfa Romeo, and along with him is an advanced engine with 4 cylinders and high-output. FCA claims that the factory Termoli is capable annually to produce more than 200.000 drive units for the upcoming Alfa models. This means that the capacity of this plant is sufficient to meet the needs of about 50 percent planned annual production of Alfa Romeo, according to the plans for 2018. The FCA did not reveal in which models of Alfa Romeo will be built the new engines, but stated that these two engines will play an important role in the return of Alfa on the global scene. However, most likely the first in the series who will can get them, to be the successor to the Alfa 159 model, whose premiere is expected on24 June this year. Although many believe that Alfa’s new sedan will be called Giulia, it is still not confirmed. Everything will be known after the official premiere of the car which will be held in Milan.

© 2021 Alfa Spider Register