Skip to main content
Gaico & Monique Hofstra Topic gestart door Gaico & Monique Hofstra, op dinsdag, 18 januari 2022 11:12
Bon Giorgno Spideristi!

Afgelopen zomer wilde opeens mijn portierruit aan bestuurderszijde niet meer op of neer. Geen beweging meer in de slinger te krijgen. Gelukkig stond de ruit in de onderste stand, dus alleen wat tochtiger op frisse dagen.

Deze winter de boel gedemonteerd. Daar bleek een spanwieltje van de kabel te zijn gaan schuiven en ging lubberen. Hierdoor was de kabel op de trommel in de knoop geraakt. Vandaar die vastloper. Gezien de kinken in de kabel restte er niets anders dan het kabelmechanisme te vervangen.

Gelukkig zijn onderdelen goed te verkrijgen, dus een vers kabel/tandwielset aangeschaft plus wat nieuw hang en sluitwerk (clips, deurvanger, etc.) voor de deur. De boel was nu toch los. Tevens het slotmechanisme gesmeerd en aan de binnenzijde van de deur hier en daar extra roestbescherming aangebracht.

Van de klus heb ik geen uitgebreide fotoreportage gemaakt, maar een kort filmpje op Youtube (in het Engels met vet Germaans accent) geeft goede tips om de boel te (de)monteren. Zoals de kabel bij montage goed op spanning houden, anders loopt ie van de trommel... (zie: https://youtu.be/wXXV_1yDJrY).

Waar ik na montage nog extra aandacht aan heb besteed, is de goede spanning en uitlijning van de kabel met de loopwieltjes, zodat de kabel er niet snel af zal lopen.

Al met al een leuk winterklusje om de boel gangbaar en in goede conditie te houden.

Laat het mooie weer maar weer komen!!

Ciao Gaico