Drenthe-rit
mei 12

Drenthe-rit

Rit door het mooie Drentse landschap

 

Rit door het mooie Drentse landschap

 • Beste Spideristen, 

  Drenthe is niet alleen bekend om er te Drenthenieren. Drenthe is een recreatieprovincie bij uitstek o.a. vanwege haar ongereptheid en rust. Jaarlijks wordt o.a. de, nationaal bekende, Drentsche Fiets 4-daagse georganiseerd met verschillende opstapplaatsen in Drenthe. Naast prachtige fietsroutes kent Drenthe enerverende wandelroutes, al dan niet uitgezet, in de diverse natuurgebieden en boswachterijen in Drenthe en de drie nationale parken, te weten:

  -Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa 

  -Nationaal Park Dwingelderveld 

  -Nationaal Park Drents-Friese Wold. 

   De lager gelegen randen van Drenthe waren vroeger veengebieden. Het grootste deel is afgegraven.Twee veengebieden zijn nog over, te weten Fochteloërveen (grens Friesland/Drenthe) en Bargerveen (in uiterste zuidoosten). In het zuidoosten van Drenthe wordt (weer) olie gewonnen (m.b.v. de bekende ja-knikkers). Naast de natuur- en veengebieden en parken is er nog veel meer te zien en te beleven in Drenthe,teveel om hier allemaal te benoemen. 

  Vandaag beginnen we de rit in Roden aan de Brink, vlakbij het standbeeld van Ot en Sien. U bent hier vanaf 9.45 harte welkom voor een kopje koffie met iets Drents. We vertrekken rond 10.30 In het ochtenddeel rijden we door de kop van Drenthe in het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa. Het Drentsche Aa gebied is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West Europa. De mens heeft de loop van de Drentsche Aa gelukkig nauwelijks beïnvloed. We rijden door verschillende esdorpen met prachtige Saksische boerderijen, hun brinken (waar vroeger de koeien en schapen 's ochtends bijeen kwamen), komen langs heidevelden (velen zomers met grazende schapen en met hun herders), door bossen en, natuurlijk, langs hunebedden. Ook de houtwallen op de essen zijn te zien. 

  De lunch nuttigen wij in Grolloo, destijds de woonplaats van Harry Muskee. Harry Muskee is bij veel mensen van "onze" leeftijd bekend als o.a. de zanger van Cuby & The Blizzards (de bluesband waar bijvoorbeeld ook Herman Brood als pianist in heeft gespeeld).

  De kosten voor de lunch zijn voor eigen rekening en bedragen € 17,50 per persoon, graag bij aanvang van de rit te voldoen.

  Een bezoek aan het Cuby & The Blizzards museum is in het programma opgenomen doch is facultatief. In het middagdeel rijden we voornamelijk door het landschap van Midden Drenthe en enkele esdorpen. We rijden langs Orvelte (een museumdorp) en komen dicht in de buurt van (Herinneringscentrum) Kamp Westerbork. We rijden aan het eind van de rit aan de rechterkant langs het Nationaal Park Dwingelderveld (het grootste natte heidegebied van Nederland) en eindigen de rit bij Hotel de Woudzoom in  Spier rond 16.15. Tot zondag 12 mei

 • Categorie
  Ritten
 • Datum en tijd
  12 mei om 09:45 - 12 mei om 17:00
 • Locatie en volledig adres
  De Pompstee, de brink 25, 9301 JK Roden
 • Evenement beheerders
  Hans Reuvers, Evenementencommissie
© 2019 Alfa Spider Register