GroFriDre - rit
juli 12

GroFriDre - rit

Een rit door de drie noordelijke provincies in plaats van de Grensgevallenrit

 

Een rit door de drie noordelijke provincies in plaats van de Grensgevallenrit

 • ****** Indien u zich na 8 juli voor deze rit aanmeldt, is er géén mogelijkheid meer tot het reserveren van een lunchpakket. U dient dan uw eigen lunch(pakket) te verzorgen. ******


  Vandaag staat een rit door de drie noordelijke provincies op het programma die in plaats is gekomen voor de rit door Nederland en Duitsland (Grensgevalletje). We starten in het Drentsche dorp Darp. Na koffie en iets lekkers rijdt u na een paar kilometer even door Overijssel om daarna Friesland in te “duiken”. Enkele malen passeert u de grens Friesland/Drenthe. Hier rijdt u o.a. langs het prachtige hoogveen/ en natuurgebied Fochterloërveen. Het is een van de laatste gebieden met hoogveen in West Europa met vogels als de kraanvogel en blauwe kiekenduif. U kunt er prachtig wandelen, fietsen en kanoën.

  Onder voorbehoud:

  Een “geboeide” lunch staat voor u gereserveerd in het restaurant van het gevangenismuseum in Veenhuizen. U kunt uw Spider parkeren op de binnenplaats. Er bestaat de mogelijkheid om het museum te bezoeken, I.v.m. de coronamaatregelen graag vooraf opgeven en vergeet niet je museum of VIP kaart van de bankgiroloterij als je die hebt.

  Wat betreft het museum: Een verleden dat ons bindt. Nederland kende destijds 5 “Koloniën van Weldadigheid” waar Veenhuizen er één van was. Hun doel: de armoede in de 19e eeuw uit te roeien, door van arme paupers, verslaafden en misdadigers brave en hardwerkende burgers te maken. Hier woonden en werkten duizenden armen onder een strikt regime. Het harde werken i.c.m. de gezonde buitenlucht moest hen weer op het rechte pad brengen en behouden. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over de geschiedenis van misdaad en straf door de eeuwen heen. Men ziet welke straffen er vroeger gegeven werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag.

  De middagrit heeft een internationaal karakter, zo rijden we o.a. langs “America” en “Oost-Indië” en verkent u het Groningse landschap.

  Later rijdt u weer Drenthe in. Het eindpunt is ergens in of rond het esdorp Norg. Norg kent vijf brinken, allemaal in het centrum, en twee oude windmolens, waarvan een (te weten De Hoop) is uitgerust met Bilauwieken. De locatie om te borrelen wordt nog nader uitgezocht want e.e.a. moet uiteraard voldoen aan de coronarichtlijnen.


 • Categorie
  Ritten
 • Datum en tijd
  12 juli om 10:00 - 12 juli om 17:00
 • Locatie en volledig adres
  Darp
 • Evenement beheerders
  Evenementencommissie
© 2021 Alfa Spider Register