Ootmarsum en omgeving
aug 15

Ootmarsum en omgeving

Een rit door Twente en de kop van Overijssel

 

Een rit door Twente en de kop van Overijssel


 • De rit begint in het prachtige oude sprookjesachtige stadje Ootmarsum. Ootmarsum staat ook wel bekend als hét kunststadje van Oost-Holland. Ootmarsum ligt op slechts enkele kilometers van de Duitse grens. Het oude stadscentrum kreeg in de 90-er jaren van de twintigste eeuw de status van 'Beschermd Stadsgezicht'. Deftige panden met prachtige gevels dateren nog uit de middeleeuwen, toen Ootmarsum een rijk gildeleven kende. Ootmarsum kent ruim 30 rijksmonumenten. Op onverwachte momenten loop je nog tegen zo’n prachtig oud vakwerkhuis aan. Hoe boeiend Ootmarsum vroeger ook was, de slag om de industriële ontwikkeling heeft het stadje gemist. Geen spoorlijn, geen kanaal. 


  We beginnen de ochtend met een heerlijke kop koffie in Gasterij Oatmössche, Commanderieplein 3-4 in Ootmarsum. U wordt verzocht uw Spider te parkeren op de Stadsweide liggend aan de Wolfsbree/Oldenzaalsestraat. Volg lopend de vlaggen van de ARSR naar de Gasterij. U wordt daar verwacht vanaf 10.15. Er bestaat een mogelijkheid om het naastgelegen Openluchtmuseum te bezoeken. Het museum geeft u een inkijkje in het Twente van vroeger. Bij genoeg aanmeldingen vooraf opent het museum de poorten om 09.00 uur die ochtend.

  Graag aangeven dat u het museum wilt bezoeken bij het evenement op de website.


  De rit voert u in de ochtend door het glooiende Twentse landschap. Via Vasse rijden we langs Tubbergen, Almelo, Enter naar Holten om vervolgens naar de Holterberg te toeven. De Holterberg is een heuvelachtig gebied, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De Holterberg dankt zijn naam aan het Overijsselse dorp Holten. Bovenop de Holterberg vindt u het gezellige Holterbergplein met verschillende horecagelegenheden. Voorts is er de indrukwekkende Canadese Begraafplaats. 

  Op de Holterberg kunt u voor eigen rekening lunchen, een andere mogelijkheid om te lunchen is aan de Noordkant van De Holterberg, adressen zie hierna.


  S´Middag rijden we via o.a. de Lemelerberg naar het mooie plaatsje aan de Vecht Ommen (één van de oudste Hanzesteden van Overijssel) om vervolgens door te rijden naar het eindpunt, Het oude Station, Stationsweg 4 in Dalfsen vlakbij/aan de Vecht voor een borreltje en klein hapje. U kunt daar voor eigen rekening ook eten.


  Voor een schitterend uitzicht over Ommen en omgeving is het beklimmen van de Lemeler- of Besthmenerberg zeker aan te raden. Vanaf grote hoogte maakt u kennis met een omgeving waarin de Vecht kanoërs en andere watersportliefhebbers meeneemt op haar route door het boeiende Vechtdal. Natuurgebied Lemelerberg bestaat uit een stuwwal (ontstaan in de voorlaatste ijstijd) die zich ten westen van het Overijsselse Lemele en ten noordoosten van Lemelerveld bevindt. Ten noordwesten van de stuwwal komen stuifzandgebieden voor. De zandverstuivingen zijn vooral het gevolg van menselijke activiteiten, zoals branden, kappen, plaggen en steken, waardoor gemakkelijk verstuiving optrad en het zand tot duinen opwaaide. Het natuurgebied de Lemelerberg is een divers gebied, bestaande uit bos en heide. Op de top van de Lemelerberg bevindt zich een zeer grote zwerfkei, de Dikke Steen. Vanwege de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen, is de Lemelerberg een absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard! Een vrij onbekende parel in het Vechtdal is de Sahara in Ommen. Dit is een zandverstuiving waar je heerlijke kunt wandelen en waar kinderen zich uren kunnen vermaken in het zand.

  Belangrijke adressen: 

  Startpunt:

  Gasterij Oatmössche, Commanderieplein 3-4, 7631 EA Ootmarsum, tel.nr.: 0541-291330.


  Lunch gelegenheid op Holterberg, te weten: 

  A. Bistro De Holterberg, Holterbergweg 7, tel.nr.: 0548-363849

  B. Woody's Pancakes & Steaks, Holterbergweg 11, tel.nr.: 0548-361483

  C. Buitengewoon Holten, Holterbergweg 11A, tel.nr:. 0548-366220


  Lunch gelegenheid noordkant Holterberg, dan Holterbergweg afrijden: 

  De Sallandse Berg, Grote Straat 285, Nijverdal, tel.nr.: 0548-746588


  Eindpunt:

  Het oude Station, Stationsweg 4, 7722 HA Dalfsen, tel.nr.: 0529-434273

   N.a.v. de aangekondigde versoepelingen van de coronaregels per 26 juni a.s. zijn wij op dit moment niet meer gebonden aan een max. aantal deelnemers.

  Mochten de coronaregels toch weer verstrengen zullen wij uiteraard ons programma hieraan aanpassen.

  Het blijft belangrijk om u aan te melden ("ik ga" knop) als u mee wilt rijden, maar ook weer AF TE MELDEN indien u verhinderd bent !


 • Categorie
  Ritten
 • Datum en tijd
  15 aug om 10:15 - 15 aug om 16:00
 • Locatie en volledig adres
  Gasterij Oatmossche, Commanderieplein 3/4, Ootmarsum
 • Evenement beheerders
  Evenementencommissie
© 2022 Alfa Spider Register