Nieuws

Een workshop voor je velgen

Gisteren door een vriend van me uitgenodigd om eens meet e gaan naar een adres waar ze velgen opknappen. Nu heb ik een setje velgen wat wel aan een opknapbeurt toe is maar kon deze helaas niet op tijd klaar hebben om mee te nemen. Niet getreurd want mijn vriend wilde zijn winterset velgen opnieuw laten behandelen.

Tot op heden had ik voor mezelf altijd de keuze tussen zelf schuren en spuiten thuis of wegbrengen naar de velgendokter die er dan weer iets fraais van wist te maken. Nu is er een nieuwe mogelijkheid waar ik nog niet van wist, namelijk het zelf stralen en poedercoaten van je velgen. Tja dat is natuurlijk geweldig als je weet wat poedercoaten is….

 

Poeder coaten is het opbrengen van een laag verfpoeder die vervolgens in een oven op honderd en een beetje graden wordt gebracht om daarmee het poeder te smelten en aan het metaal van velg te laten hechten. Tijdens het opbrengen van het verfpoeder wordt er een elektrische negatieve lading op de velg gebracht zodat het verfpoeder aan de velg wordt getrokken daar het verfpoeder elektrisch positief wordt geladen. Zo heb ik het me laten uitleggen. In de praktijk zie je dus dat het verfpoeder wat je met lucht op je velgen spuit ook inderdaad blijft zitten….Als je dan later de velg uit de oven ziet komen dan heeft deze een mooi glad oppervlak.  Tot zover de uitleg wat poedercoaten is.

Het voordeel van poedercoaten is dat er een betere hechting ontstaat tussen de velg en de verf wat dus een duurzamer resultaat oplevert. In het verleden was het poedercoaten een nogal kostbare aangelegenheid dus was spuiten een goed en goedkoop alternatief. Met de komst van het zelf poedercoaten is er dus een goed en heel goed alternatief ontstaan.

We zijn te gast bij Easyblast.nl, een bedrijfje in St Maartensdijk op het eiland Tholen in Zeeland. Hier staan een aantal straal cabines om de materialen te ontdoen van vuil en oude verflagen. Niet alleen velgen maar alle andere onderdelen als motoronderdelen, frames panelen n etc kunnen hier door jezelf worden gestraald. Het systeem werkt super eenvoudig. Je koopt wat munten aan de balie, stopt je onderdeel of velg in de straal cabine, munten in de automaat stoppen en stralen maar. Dit doe je net zolang als nodig is om een mooi kaal gestraald oppervlak te krijgen. Wij waren voor 4 velgen hiervoor zo’n 15 euro kwijt. Daar kun je niet voor gaan schuren!

                       

Daarna hang je de velgen in een rek en blaas je al het stof eraf in een cabine waar ook afzuiging is. Hierna weer munten in de automaat stoppen en de bij de balie opgehaalde primer verfcoating plaatsen en blazen maar tot alles goed in het poeder zit. Deze primer wordt geadviseerd om een goede en duurzame hechting te krijgen.

  

Het rek met de velgen wordt voorzichtig de oven in geschoven en weer een muntje in de automaat van de oven en nu bak ie de velgen in een minuut of 20 af J. Het resultaat wat je ziet als de velgen uit de oven komen is verbluffend. Zelfs in de primer zien ze er al helemaal geweldig uit. Maar wel eerst goed laten afkoelen nu.

 

Bij Easyblast.nl hebben ze standaard de keuze uit 150 kleuren poedercoating, er zal dus best wel wat voor je bij zijn. Mocht je nu iets speciaals willen, dan kunnen ze die verfpoeder voor je bestellen. Wij hebben gekozen voor een mat metallic antraciet kleur. Dus gaan de velgen weer de blaascabine in om de antraciet verfpoeder aan te brengen waarna de oven cyclus wordt herhaalt.

 

Eventueel kun je zelfs nog een derde ronde doen met een blanke laklaag in de oven. Maar wij vonden dat niet nodig. Het resultaat is erg fraai te noemen en zeer betaalbaar.

 

Voor nog geen 100 euro heb je 4 velgen weer als nieuw en weet je dat de verf er ook niet snel van af zal komen. Nu thuis dus maar snel die velgen van mezelf klaarmaken zodat ik die ook kan gaan poedercoaten.

Alle ARSR Centenario foto's

alle foto's centenario - 100 jaar alfa

Club Kalender

Sorry, we hebben momenteel geen evenementen
Bekijk alle evenementen
© 2021 Alfa Spider Register